Mit navn er Tanja Andersen. Jeg har været folkeskolelærer, ungekonsulent i et 10. klassescenter, og nu arbejder jeg som UU-vejleder.

Derudover er jeg mor til tre fantastiske børn. Vi bor nær Morud på Fyn, sammen med min kæreste, i et smukt gammelt hus med en stor indhegnet have.

Jeg har hele mit liv være optaget og omgivet af dyr, og har haft en særlig stor kærlighed for heste og hunde.

Jeg har haft et dalmatinerkuld ( 2010) og 5 hovawart klud ( 2016, 2017, 2019, 2021, 2022)

Jeg vil gerne bidrage med at opdrætte mentale stabile, sunde, familievenlige hovawarter. Hundeavl er en langsommelig og lærerig proces – hvor man først ser resultaterne af ens arbejde og avlstanker flere år efter første afsæt. Og man lærer hele tiden. 

Når jeg leder efter den han, der skal være far til mit næste kuld hvalpe, er det vigtigt for mig, at han kan supplere min tæve med både sundhed, udseende og mentalitet.

Mine hvalpe vokser op inde i huset, og med tre aktive og interesserede børn. Min mand Janus har ligeledes 3 børn, og med en stor familie får hvalpene masser af kontakt og indtryk og de bliver præget på mennesker af alle størrelser og aldre fra de er helt små. Når hvalpene er store nok til at komme udenfor, har den afgang til en meget stor have, hvor der vil være forskellige ting til hvalpene, sækkepude, ramper, tunnel, måske en trillebør der er vendt om, eller en bobslæder som børnene har fundet. Miljøtræning er vigtigt, men jeg finder det også vigtigt at hvalpene ikke overstimuleres, at de skal også have ro og tid, til bare at ligge og bide i en pind, eller lege med hinanden. Jeg vil meget gerne have nysgerrige men rolige hvalpe, og bruger en pædagogik og en fremgangsmetode der forsøger at understøtter dette.

Jeg bruger tid på at matche hvalpe og hvalpekøbere.

En hvalpekøber har ofte et ønske om køn og evt. farve, men derudover kan det være svært at udpege den rette hvalp efter en times visit hos hvalpene. Jeg bruger mange timer med mine hvalpe og kommer derfor til at kende dem rigtig godt.

Gennem samtale finder hvalpekøber og jeg frem til hvilken hvalp der passer bedste til købers erfaringer, temperament, behov og sind. Jeg har Dansk Kennel Klubs opdrætteruddannelse i bagagen, når jeg kigger på hvalpenes trivsel, rammer samt avl og etik.

Jeg anbefaler, at man sætter sig godt ind i racen inden man vælger den. Ikke alle mennesker egner sig til en hovawart. På http://www.dansk-hovawart-klub.dk og http://koebhund.dk/kb/hovawart   –  kan I læse mere om racen.

Ligeledes er det vigtigt at få afklaret om det er en træningshund med mange drifter man søger, eller mere en familie/vagthund som skal med på vandreture, to gåture om dagen og måske gå et spor om lørdagen. Det er synd for både hund og mennesker, hvis dette match ikke er godt. Man har hunden i mange år, og det skal helst være et godt og udviklende forhold for både hund og familie. 

Det starter med en ærlig og god dialog mellem opdrætter og køber. 

Jeg vil også anbefale at I besøge flere opdrættere og se flere hovawarter, inden I vælger, hvor jeres næste hvalp skal komme fra.

Det er også muligt at deltager i hovawartklubbens mentalbeskivelser eller udstillinger, så man kan få en god snak med erfarende hovawart-ejere omkring fordele og udfordringer ved racen. – se klubbens hjemmesiden for datoer for disse arrangementer og spørg hvis i tvivl 🙂